13 Aralık 2010 Pazartesi

Nokia N8

img 0052 Teknoblog İncelemesi: Nokia N8 ve Symbian^3   Galeri & Video
Nokia’nın son akıllı telefonu ve “gözde” cihazı Nokia N8-00 (kısaca Nokia N8) daha piyasaya çıkmadan hakkında çok fazla bilgiye sahip olmuştuk. Geçtiğimiz Nisan ayının sonunda duyurulan bu telefonun piyasaya çıkışı tahmin edilenden biraz uzun sürmüştü. Zannediyoruz ki Nokia, iPhone ve Android cihazları karşısında tekrar rekabetçi bir konum kazanmak için güven bağladığı bu cihazın kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunması için mümkün olduğu kadar çaba harcamak istedi.
Telefonun duyurulduğu Nisan ayından yurtdışında piyasaya çıktığı Eylül ayı sonuna kadar Nokia N8 ile ilgili epey bir bilgi elde ettik. Sağolsun Nokia bu telefonun özelliklerinin reklamını fazlasıyla yaptı. 12 megapiksellik Carl Zeiss optikli kamerası, 720p HD video kayıt yeteneğiyle fotoğraf cephesinde oldukça iddialı olan Nokia’nın bu son gözdesi Symbian^3 işletim sistemli ilk Nokia akıllı telefonu olma özelliği de taşıyor. Aşağıda okuyacağınız Nokia N8 incelemesi sadece cihazın değil Symbian^3 işletim sisteminin de bir incelemesi olma niteliğine de sahip.
Nokia’nın N8 ile iddiasını ortaya koyduğuna bir kanıt da bu telefonun Türkiye’de tahmin edilenden daha erken bir zamanda piyasaya çıkmış olması. Daha önceki tecrübelerimize göre konuşacak olursak, Nokia’nın yurtdışında piyasaya sunduğu cihazların Türkiye pazarına girmesi birkaç ay alıyordu. Ancak Nokia N8′de durum çok farklı oldu. Nokia, bu telefonu yurtdışında piyasaya sunduktan sadece birkaç hafta sonra Türkiye’de de satışa sundu. Üstelik tahminlerimizin oldukça altında bir fiyata. Peki, Nokia N8 kendisine biçilen değeri ne kadar karşılıyor? Fiyatı sunduklarının altında mı? Geniş kapsamlı Nokia N8 incelememizde bu soruların cevabını da bulacaksınız.

Tasarım ve Kutudan Çıkanlar

Nokia N8 koyu gri, gümüş beyazı, yeşil, mavi ve turuncu olmak üzere beş farklı renk seçeneğiyle geliyor. Bizim elimizdeki cihaz koyu gri renkte. Bu rengin cihaza ağır bir hava kattığını söyleyebilirim. Cihaza biraz daha profesyonel hava katıyor. 113.5 x 59.12 x 12.9 mm boyutlara sahip olan bu cihaz bataryayla birlikte 135 gr. ağırlığa sahip. Ağırlığına rağmen elde oldukça hafif bir his verdiğini söyleyebiliriz. Telefonu ilk kez elinize aldığınızda menü tuşunun sıradışı konumu dikkatinizi çekiyor. Nokia bu tuşu ekranın altında tam ortaya yerleştirmek yerine sola kaydırmayı tercih etmiş. Bu durum ilk etapta biraz garip gelse de, daha sonra sol elinizle bu tuşu daha rahat kullandığınızı fark edeceksiniz. Telefonun sol kenarında iki tane kapak dikkatinizi çekecek. Bunlardan bir tanesi microSD kart yuvası diğeriyse SIM kart yuvası için. Bu yuvaların biraz altında ise microUSB girişi yer alıyor. Bu girişin bir kapakla örtülmemesini biraz garip karşıladığımızı söylemeliyiz. Telefonun alt kısmında ince uçlu şarj girişi bulunuyor. Bu noktada telefonun hem standart şarj aletiyle hem de microUSB üzerinden şarj edildiğini söyleyelim. Yani, microUSB uçlu şarj cihazlarını da bu telefonla kullanabilirsiniz. Telefonun sağ tarafında fotoğraf çekimi için özel bir tuş, ekran kilidi sürgüsü ve ses kontrolleri bulunuyor. Cihazın tepesinde 3.5 mm’lik standart kulaklık girişi, HDMI çıkışı ve açma/kapama butonu yer alıyor. Cihazın arkasına baktığımızda kameranın ve flaşın biraz çıkıntılı bir yüzey üzerine oturtulduğunu görüyoruz. Flaş ve kamera ikilisinin hemen altında ise hoparlör yer alıyor. Bu çıkıntı nedeniyle cihazı düz bir zemin üstüne koyduğunuzda, cihaz biraz eğimli bir şekilde duruyor.
Galeri: Nokia N8

Nokia N8′de fiziksel klavye bulunmuyor. Tüm yazı girişleri dokunmatik ekran üzerinden sağlanıyor. Diğer Nokia cihazlarının aksine bu telefonun bataryası sökülemiyor. Arka kapağı da kolay kolay çıkmıyor. Aslına bakarsanız, yapılan incelemeler telefonun bataryasının sadece vidalarla kasaya tutturulduğunu ve bu vidaların sökülmesi halinde bataryanın çıkarılabileceğini gösteriyor. Ancak bu iş için biraz zahmet gerekiyor, üstelik bataryayı çıkarmanın cihazı garanti kapsamı dışında bıraktırdığına dair bazı söylentiler de mevcut. Her ne olursa olsun, sabit bir arka kapak sayesinde daha önce kullandığımız Nokia cep telefonlarında bizi hayli rahatsız eden oynak arka kapak probleminden kurtulmuş olduk. Telefonun oldukça sağlam durduğunu, salladığınızda ekran kilit sürgüsünün haricinde hiçbir oynak parça sesi almadığınızı söyleyebiliriz. Nokia N8′in bu sağlamlığını beğendiğimizi söylemeliyiz.
Galeri: Nokia N8′in kutusundan çıkanlar

Telefonun içinden çıkacak olanlardan kısaca bahsedelim. Bize gelen telefon mavi bir kutu içindeydi. Nokia N8′in kabartma resminin yer aldığı bu kutuyu açtığınızda tabii ki ilk olarak telefonla karşılaşıyorsunuz. Telefonun yatağını kaldırdığınızda ise altından bir sürü kablo ve adaptör çıkmakta. Nokia’yı bu eksiksiz aksesuar temininden dolayı tebrik etmek gerek. Nokia X6′dakine oldukça benzeyen, mikrofonlu, uzaktan kumandalı ve topuzlu kulakiçi kulaklıklar, farklı kulak büyüklükleri için ek topuzlar,  ince uçlu standart Nokia şarj cihazı, USB kablosu, USB adaptörü ve HDMI adaptörü Nokia N8′in kutusundan çıkan aksesuarlar olarak dikkat çekiyor. USB adaptörü sayesinde Nokia N8′in USB On-The-Go adı verilen özelliğini kullanmak mümkün oluyor. Yani, bu telefona USB parmak sürücüleri bağlayabiliyorsunuz. HDMI adaptörü ise telefonun tepesinde yer alan mini HDMI çıkışını normal HDMI kablolarına uygun hâle dönüştürüyor. Bu HDMI dönüştürücü sayesinde ek bir HDMI-miniHDMI kabloya para vermek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca Nokia N8-00 kullanma kılavuzu, Ovi rehberi ve uygunluk belgesi de kutunun içinden çıkanlar arasında.

Hiç yorum yok: